Káva môže znižovať riziko mŕtvice u žien.

Dobrá správa pre všetky ženy, ktoré si bez šálky svojej obľúbenej kávy nevie predstaviť ani deň. Podľa štúdie švédskych vedcov môže totiž každodenný príjem kávy u žien významne znižovať riziko mŕtvice.

Pitie viac ako jednej šálky kávy za deň značne znižuje riziko mŕtvice


Káva môže znižovať riziko mŕtvice u ženKáva patrí medzi najviac konzumované nápoje na svete, ale jej účinky na ľudský organizmus stále nie sú plne preskúmané. Hoci výsledky novej švédskej štúdie ukázali, že pitie viac ako jednej šálky kávy za deň značne znižuje riziko mŕtvice, odborníci upozorňujú, že je predčasné odporúčať ženám meniť svoje kávové návyky.

Štúdia, ktorá bola publikovaná časopisom Stroke, sa zúčastnilo 34 670 švédskych žien vo veku 49 až 83 rokov. Odborníci ich sledovali v priemere 10 rokov. Vedci zistili, že pitie viac ako jednej šálky kávy denne znížilo riziko mŕtvice o 22 až 25 percent v porovnaní so ženami, ktoré pili kávy menej. Sledované ženy boli rozdelené do niekoľkých kategórií. Skupiny, ktoré nahlásili 1 až 2 šálky za deň, 3 až 4 šálky za deň, alebo 5 a viac šálok za deň, mali podobný zdravotný prospech oproti tým, ktoré nahlásili denný príjem menej než jednej šálky kávy.

Výsledky zostali rovnaké, aj keď sa vzali do úvahy faktory ako fajčenie, váha, cukrovka, vysoký krvný tlak alebo pitie alkoholu, čo podľa vedcov naznačuje, že účinok kávy nie je ovplyvnený týmito známymi rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení.

Vedúci vedeckého tímu doktorka Susanna Larssonová uviedla, že aj keď v stravovacej dotazníku nebola káva rozdelená podľa obsahu kofeínu, je konzumácia kávy bez kofeínu vo švédskej populácii nízka. To naznačuje, že káva bez kofeínu nemusí mať rovnaké pozitívne účinky na ľudské zdravie ako káva s obsahom kofeínu. Spojitosť medzi pravidelným pitím kávy a znížením rizika mŕtvice u bežnej populácie bola nahlásená už vlani britskými vedcami na výročnej konferencii o mŕtvicu American Stroke Association. Vedci z Cambridgeskej univerzity, ktorí 12 rokov sledovali 23-tisíc mužov a žien, zistili, že ľudia, ktorí nahlásili akýkoľvek príjem kávy, mali o 27 percent nižšie riziko mŕtvice ako tí, ktorí nahlásili, že kávu nikdy nepijú.

 

Iný minuloročný výskum zase prišiel s tým, že striedme pitie kávy alebo čaju znižuje riziko rozvinutia srdcových ochorení. Vedci z univerzitného lekárskeho centra v Utrechte v Holandsku sledovali viac ako 37 tisíc obyvateľov Holandska po dobu 13 rokov. Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí pili dve až štyri šálky kávy denne, mali o 20 percent nižšie riziko srdcových ochorení v porovnaní s tými, ktorí pili menej ako dva alebo viac ako 4 šálky kávy denne.


Odborníci si nie sú celkom istí, ako pitie kávy môže znižovať riziko mŕtvice, ale medzi možné spôsoby patrí oslabenie subklinickej zápalu, znižovanie oxidačného stresu a zlepšenie citlivosti na inzulín. Sama doktorka Larrsonová si uvedomuje, že hodnovernosť jej štúdie trochu znižuje použitie dotazníkov, ktoré sledované ženy samy vyplňovali, napriek tomu podotkla: "Niektoré ženy sa vyhýbajú konzumácii kávy, pretože si myslia, že je nezdravá. V skutočnosti zvyšujúce sa dôkazy ukazujú, že mierna konzumácia kávy môže znižovať riziko niektorých chorôb ako cukrovka, rakovina pečene a možno aj mŕtvica. "Susanna Larssonová zároveň upozornila, že je potrebný ďalší výskum pred ustanovením pevného záveru.

 Zdroj: iDNES.cz